Vlaanderenis werk

Moedige getuigenissen van Pauline en Robbe, twee Maatjes in Balans

8 juli 2021 / Nieuwsberichten

Maatjes in Balans, het project waarbij kinderen tussen 8 en 12 jaar geholpen worden om hun overgewicht structureel en in groep aan te pakken, is al vele jaren een opmerkelijk initiatief in AZ Alma. Pauline en Robbe doen hun verhaal.

DSC00632 2
DSC00648

Moedige getuigenissen van Pauline (10) en Robbe (11), twee Maatjes in Balans:

“Samen worstelen tegen de goesting”

Maatjes in Balans, het project waarbij kinderen tussen 8 en 12 jaar geholpen worden om hun overgewicht structureel en in groep aan te pakken, is al vele jaren een opmerkelijk initiatief in AZ Alma. Dit gebeurt onder begeleiding van een diëtist, ergotherapeut, psychosociaal begeleider en kinderarts, maar ook met de hulp van de ouders en van… de Maatjes onderling. “We dragen zorg voor elkaar”, zegt Robbe. “Ik ga veel liever naar de Maatjes dan naar school!” Robbe en Pauline vertelden moedig over hun ervaringen bij de Maatjes in Balans.

Pauline: ‘Lastige keuzes’

Pauline (10) is een vrolijke, lieve meid die samen met haar broer Loic bij Maatjes in Balans is gekomen. Ze is heel actief: ze rijdt met een paard, is bij de KLJ, houdt van voetbal, turnen, zwemmen en trampolinespringen. Ze is ook een grote dierenvriend, ze houdt niet alleen van paarden maar ook van haar hond Jones met wie ze vaak gaat wandelen en spelen.

Maar Pauline kampt ook met overgewicht en wil daar, samen met haar broer, iets aan doen. Via haar mama leerde ze de Maatjes in Balans kennen en nu is ze zo blij dat ze deel uitmaakt van de groep: “We leren hier omgaan met voedsel”, vertelt Pauline. “Daarbij is keuzes maken heel belangrijk, we kunnen niet alles tegelijk krijgen. Dus moeten we kiezen tussen een koekje of een cola en dat zijn soms heel lastige keuzes. Maar het lukt en ik denk dat ik ook nadat ik afscheid genomen heb van de Maatjes dit zal kunnen blijven volhouden. Mijn broer en ik gaan elkaar alvast helpen.”

De vrienden en vriendinnen van Pauline en de klasgenootjes weten dat ze op woensdagnamiddag naar Maatjes in Balans komt. “Ze kenden en begrepen dit niet”, zegt Pauline. “Maar toen heb ik dit uitgelegd en nu moedigen ze me aan om door te zetten!”

Robbe: ‘Vijftien keer kauwen’

Robbe (11) is een lieve, zorgzame jongen die houdt van buiten spelen, naar de scouts gaan, trampolinespringen, met de hond gaan wandelen en Tik Tokfilmpjes maken. Hij maakte een zware periode door met de echtscheiding van zijn ouders, maar heeft nu in Kiempunt Assenede een school gevonden waar hij zich thuis voelt. De vele emoties zorgden voor een verstoord eetpatroon, waardoor zwaarlijvigheid ook bij Robbe een probleem is. Maar daar wordt nu aan gewerkt bij de Maatjes in Balans.

“Ik leerde de Maatjes kennen via mijn diëtiste Julie”, legt Robbe uit. “Ik vond dat eigenlijk wel een goed idee om samen met leeftijdsgenoten aan onze kilootjes te werken en elkaar te steunen. Tegelijk kon ik hier ook nieuwe vrienden maken, en dat is echt gelukt. De Maatjes dragen zorg voor elkaar, eigenlijk kom ik liever naar hier dan naar school… (lacht).” Robbe vertelt dat hij het leuk vindt om te gaan zwemmen of in het bos naast het ziekenhuis te spelen. “We leren bij de Maatjes ook dat we kleinere hapjes moeten nemen en vijftien keer kauwen. Soms vergeet ik dat wel eens…”, lacht Robbe. “Ook het kiezen is niet altijd gemakkelijk, maar ik probeer nu sneller een stuk fruit dan een koek te nemen. Zeker als het nectarines zijn…”

Mama Monika is blij dat Robbe zich goed voelt bij de Maatjes in Balans en dat hij er nieuwe vriendjes heeft leren kennen. “Ik besef wel dat ik hem zal moeten blijven stimuleren om de juiste, gezonde keuzes te maken”, zegt ze. “En dat zal me ook goed doen. Laten we samen worstelen tegen de goesting!” (lacht)

Maatjes in Balans is een multidisciplinair behandelingsprogramma voor kinderen (8-12 jaar) met overgewicht. Er wordt gestreefd naar gewichtscontrole of matig gewichtsverlies, afhankelijk van de nog te verwachten groei. De nadruk ligt op het aanleveren van een gezonde levensstijl, die levenslang kan volgehouden worden, de kinderen worden dus niet op dieet gezet. Wie interesse heeft, kan gratis en vrijblijvend een informatiesessie volgen. Daarin worden de werkwijze, de kostprijs en de wederzijdse verwachtingen toegelicht. U kunt contact opnemen met coördinator Sofie Van de Steene (09 310 10 71).

Nieuwsoverzicht