Vlaanderenis werk

Licht aangepaste bezoekersregeling vanaf maandag 26 oktober, slechts 1 vaste bezoeker op geriatrie

24 oktober 2020 / COVID-19

Vanaf maandag 26 oktober schakelt AZ Alma verplicht over naar Fase 1B van het Federale Noodplan. Dat heeft (weliswaar minieme) consequenties voor bezoek aan en begeleiding van patiënten.

20200602 140811

Voornaamste wijziging is dat op geriatrie voortaan slechts 1, in plaats van 2 vaste bezoekers per week toegelaten zijn. We proberen te allen tijde bezoek aan patiënten mogelijk te blijven houden, maar dat zal soms aanpassingen en inspanningen van iedereen vergen. Wij hopen op uw begrip.

Hieronder vindt u de voortaan geldende afspraken.

Bezoek

 • Voor de zorgeenheden (m.u.v. geriatrie en COVID-19-cohortes) is bezoek dagelijks (enkel tussen 14 en 18 uur) voor maximum 1 uur toegestaan door 2 vaste bezoekers per week, die niet samen mogen komen. Deze bezoekers moeten uit dezelfde sociale bubbel als de patiënt komen.
 • Voor de geriatrische zorgeenheden: hier wordt slechts 1 vaste bezoeker voor 1 uur per dag (tussen 14 en 18 uur) en uit dezelfde sociale bubbel als de patiënt toegestaan. Na een week mag die persoon wisselen.
 • Op pediatrie mogen beide ouders tegelijk langskomen
 • Op materniteit mag de partner ook broertjes of zusjes van de baby kort meebrengen
 • Voor Intensieve Zorg en Hartbewaking-Beroertezorg (niet-COVID-19) kan bezoek na afspraak, binnen bepaalde tijdsblokken, en 2 vaste bezoekers per week uit dezelfde sociale bubbel als de patiënt.
 • Op Spoedgevallen is enkel bezoek/begeleiding toegestaan bij minderjarigen, palliatieve patiënten, patiënten met levensbedreigende pathologie en patiënten met cognitieve problematiek. Voor andere patiënten wordt gevraagd om in de wachtzaal te blijven.
 • COVID-19 patiënten mogen geen bezoek ontvangen, tenzij in palliatieve setting na afspraak

Voorts gelden de bekende regels: bezoekers mogen de laatste twee weken niet ziek geweest zijn of symptomen van COVID-19 vertoond hebben. Ze moeten bij aankomst steeds een registratieformulier invullen, handen ontsmetten en mondmasker dragen. Bij het betreden van de zorgeenheid moeten ze de handen wassen. Op de kamer nemen ze plaats op een stoel achter het bed en is er geen fysiek contact met de patiënt.

Begeleiding

 • Bij consultaties is begeleiding door 1 persoon toegestaan, maar wordt afgeraden. Maximum 1 kwartier voor aanvang consultatie aanwezig in het ziekenhuis.
 • Bij patiënten voor dagziekenhuis 11 is bij oncologische patiënten begeleiding door 1 persoon bij verblijf toegestaan, bij andere patiënten enkel begeleiding bij aankomst en vertrek.
 • Bij patiënten voor geriatrisch dagziekenhuis enkel begeleiding bij aankomst en vertrek.
 • Bij patiënten voor dagziekenhuis 12 is enkel begeleiding bij aankomst en vertrek toegelaten

Ook voor begeleiders gelden de bekende regels: ze mogen de laatste twee weken niet ziek geweest zijn of symptomen van COVID-19 vertoond hebben. Ze moeten bij aankomst steeds handen ontsmetten en mondmasker dragen.

Deze afspraken gelden zolang we in Fase 1B zitten, maar de volgende fase (2A) zit er snel aan te komen en dan wijzigen deze afspraken opnieuw.

Bedankt voor uw medewerking om deze richtlijnen te handhaven in ons ziekenhuis.

Nieuwsoverzicht