Vlaanderenis werk

Kappers en schoonheidsspecialisten leren in AZ Alma beter omgaan met kankerpatiënten

5 maart 2018 / Nieuwsberichten

AZ Alma biedt samen met het Institute for Professional Care (IFPC) vanaf april een opleiding aan waarbij gediplomeerde/zelfstandige schoonheids-specialistes een vorming krijgen om beter met kankerpatiënten om te gaan. De opleiding duurt één jaar en wordt ondersteund door de beroepsorganisatie Besko en coiffure.org. Hiermee wordt een brug geslagen van de publieke zorg naar de private sector. De oncologische patiënt krijgt zo een continuïteit aan zorg in zijn thuisomgeving.

Az Alma Cancer Beauty Professional

Kwaliteit van zorg, ook privé

Er is al enkele jaren een tendens om bij de behandeling van kankerpatiënten ook aandacht te besteden aan de psychologische effecten van de ziekte, en aan de neveneffecten van de behandeling, zoals haaruitval, uitvallende nagels en huidaandoeningen. Concreet neemt dit de vorm aan van verwen- en informatiesessies tijdens de chemotherapie in het ziekenhuis. Maar die zorg valt vaak weg wanneer de patiënt uit het ziekenhuis wordt ontslagen. Het Institute for Professional Care (IFPC) organiseert in ziekenhuizen gespecialiseerde opleidingen tot ‘Cancer Beauty Professional’ en ‘Cancer Hair Professional’ voor schoonheidsspecialisten en kappers uit de regio.

Opleiding

De opleiding duurt één jaar en bestaat uit 20 lesdagen en 120 uren stage waarvan 32u in het ziekenhuis. Deze gespecialiseerde navorming van het Institute For Professional Care zorgt ervoor dat ook buiten de ziekenhuismuren schoonheidsspecialisten en kappers beschikbaar zijn die deze zorgverlening op autonome en veilige wijze kunnen verder zetten.

Het curriculum van de opleiding past perfect in een integraal zorgbeleid. Het complementeert de technische competenties die opgebouwd worden door een aangepaste studie, vorming en training. ‘Cancer Beauty Professional en Cancer Hair Professional is dan misschien geen erkend gezondheidsberoep, we kunnen wel erkennen dat dit een enorme bijdrage biedt aan het welzijn van mensen die vaak door de moeilijkste periode in hun leven gaan.’ zegt algemeen directeur Rudy Maertens.

Kwaliteitslabel

De professionals die slagen, krijgen daarna een kwaliteitslabel. Vervolgens worden zij opgenomen in een zoekmachine van het IFPC. Zo worden ze vindbaar voor patiënten. De patiënt kan via deze zoekmachine een professional met kwaliteitslabel in de regio zoeken.

Een staaltje 'ondernemen met een hart' waarvan AZ Alma met zeer veel trots deel van uitmaakt.

Nieuwsoverzicht