Vlaanderenis werk

Jongeren bouwen voor jongeren

15 maart 2021 / Nieuwsberichten

AZ Alma en de school Richtpunt campus Eeklo sloten een unieke samenwerking af: de leerlingen houtbouw maken de meubels voor het in opbouw zijnde paviljoen voor de dagbehandeling kinder- en jeugdpsychiatrie Timanti.

Timanti meubels
Timanti meubels 2

AZ Alma startte in 2019 met een dagbehandeling kinder- en jeugdpsychiatrie voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. Het ziekenhuis voelde dat daar nood aan was en maakte plaats voor twaalf jongeren. De werking van Timanti (naar het Finse woord voor ‘diamant’) zit momenteel verspreid in het ziekenhuis zelf en in het Almahuis, vlakbij in de Blakstraat. Dat is verre van ideaal, daarom werden de plannen opgevat om voor deze jongeren een eigen paviljoen te bouwen, vlakbij de dienst Spoedgevallen en met zicht op het bos. De werken hiervoor zijn inmiddels gestart en schieten heel goed op, al was het even schrikken toen bij de graafwerken twee obussen uit de Tweede Wereldoorlog werden ontdekt en onschadelijk gemaakt. Het paviljoen omvat gespreksruimtes, vergaderzalen, leefruimtes, leslokalen, therapielokalen, een polyvalente (sport)zaal, een centrale patio, een ruim terras aan de kant van het bos,…

Het naakte bouwwerk is één zaak, er een gezellige thuisomgeving creëren een andere. Hiervoor dacht AZ Alma aan een samenwerking tussen het voormalige Provinciaal Technisch Instituut (PTI), nu Richtpunt Campus Eeklo. Verbindende figuur daarbij is facilitair groepmanager Frankie Neerinck, oud-leerling, bestuurslid en gewezen voorzitter oud-leerlingenbond van de school. Door de directie van Richtpunt Campus Eeklo werd onmiddellijk enthousiast gereageerd en werd het project ‘Jongeren bouwen voor jongeren’ een feit. Gedurende twee schooljaren werk(t)en leerlingen houtbouw van het zesde en zevende jaar aan de realisatie van 110 kastmodules van verschillende types.

“Voor onze leerlingen is dit project een opportuniteit om vanuit hun opleiding een bijdrage te leveren aan de zorg voor hun leeftijdsgenoten”, zegt provinciaal gedeputeerde Kurt Moens. “Bovendien is een reëel bouwproject met alle bijbehorende stappen (besprekingen, productkeuze, uitvoeringsontwerp, plaatsing…) een mooie praktijkervaring en een goede voorbereiding op hun latere loopbaan. Het is knap dat dit gebeurde in volle coronaperiode én met behulp van een nieuwe montagetechniek.”

“We vinden het bijzonder waardevol dat dit project werd mee gerealiseerd door jongeren uit dezelfde generatie als onze twaalf patiënten. Bovendien stond de school open voor onze niet altijd eenvoudige (kwaliteits)eisen, waaraan perfect werd voldaan”, aldus directeur zorgondersteunende diensten Fritz Defloor van AZ Alma. Ook Griet Plettinx, coördinator van Timanti, kon op de persvoorstelling in Richtpunt Eeklo al een eerste blik werpen op de realisatie van de leerlingen en was heel enthousiast! AZ Alma hoopt het nieuwe paviljoen begin volgend jaar feestelijk te kunnen openen. Met een échte knal!

Nieuwsoverzicht