Vlaanderenis werk

Het gezicht van de zorg: de spoedverpleegkundige

13 april 2020 / COVID-19

Wie zijn de mensen die nu al weken de strijd aanbinden tegen het nieuwe coronavirus? Wie zijn de helden voor wie u witte lakens uithangt en ’s avonds om 20 uur op straat applaudisseert? De komende dagen tonen wij u het gezicht van de zorg in AZ Alma en de Huisartsenwachtpost Meetjesland.

Gezicht van de zorg - Spoedgevallen

Door de fantastische samenwerking met de Huisartsenwachtpost Meetjesland is de toevloed van patiënten met (mogelijke) besmetting door het nieuwe coronavirus niet onmiddellijk op de dienst Spoedgevallen terecht gekomen. Maar na de triage komt toch een pak via Spoedgevallen het ziekenhuis binnen. Eén van de verpleegkundigen van het team van dokter Kristof Segher en hoofdverpleegkundige Lode D’Haenens is An Sierens (centraal vooraan op de foto).

“Ik moet eerlijk toegeven: aanvankelijk dachten we dat het nieuwe coronavirus iets zou zijn zoals we destijds de Sars-epidemie of de vogelgriep hadden”, zegt An. “Iets wat relatief veraf bleef en ook wel wat overdreven werd aangekondigd in de media. Maar we hebben zeer snel onze mening moeten bijstellen, want dit is echt erg! Dit is nu heel dichtbij en dat was toch even schrikken.”

Maar An en haar collega’s namen meteen de koe bij de horens en maakten zich klaar om de strijd tegen het virus aan te gaan. “Voor mij is een job als verpleegkundige inderdaad altijd een roeping geweest, ik wilde dit echt doen. Het is voor mij dan ook geen probleem om effectief in de gevarenzone, in de frontlinie, te staan om patiënten te helpen. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid opnemen in deze crisis, alleen zo komen we eruit.”

“Op de dienst Spoedgevallen hebben we een hecht team waar elk zijn of haar steentje bijdraagt”, besluit An. “Van spoedarts tot onze secretaresse, die het ook vaak hard te verduren krijgt. Respect daarvoor, maar ook voor mijn collega’s die nu op de COVID-19-cohorteafdelingen en Intensieve Zorg staan! Dit moeten we samen te lijf gaan!”

Houd daarom de bekende richtlijnen om besmetting te voorkomen in het achterhoofd:

  • Was regelmatig je handen met water en zeep
  • Hoest of nies in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak
  • Blijf thuis als je zelf ziek bent
  • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan
  • Vermijd handen geven
  • Vermijd nauw contact met mensen die ziek zijn

Blijf op de hoogte van de actuele en bijna dagelijks wisselende maatregelen: kijk op www.azalma.be of www.huisartsenwachtpostmeetjesland.be.

Nieuwsoverzicht