Vlaanderenis werk

Hallo, hallo, wie heb ik aan de lijn? Videochatten met onze zwaar zorgbehoevende patiënten

18 maart 2020 / COVID-19

AZ Alma wil zwaar zorgbehoevende patiënten zonder smartphone - die in een sociaal isolement dreigen af te glijden - een beetje helpen en opbeuren. We doen dit door hen op regelmatige tijdstippen met familie of vrienden in woord en beeld in contact te laten komen.

Hallo team

AZ Alma beseft dat het opgelegde bezoekverbod heel zwaar is, zowel voor de gehospitaliseerde patiënten als voor de familieleden op het thuisfront. Het gros van de patiënten kan dat isolement overbruggen door via de smartphone contact te houden, maar niet iedereen is daartoe in staat. Daarom wil AZ Alma de zwaar zorgbehoevende patiënten zonder smartphone die in sociaal isolement dreigen af te glijden een beetje helpen en opbeuren. We doen dit door hen op regelmatige tijdstippen (tot drie keer per week per patiënt) met familie of vrienden in woord en beeld in contact te laten komen.

Het ziekenhuis volgt de opgelegde richtlijnen rond het nieuwe coronavirus strikt op, ook het bezoekverbod. Maar AZ Alma zet alles in om de patiënt zo goed mogelijk door deze moeilijke periode te helpen. Zo werd de krantenronde, die normaal door vrijwilligers wordt gedaan, overgenomen door personeelsleden. En nu wil het ziekenhuis dat zwaar zorgbehoevende patiënten, die niet over een smartphone beschikken, toch even kunnen chatten met het thuisfront. Dit zal gebeuren met een AZ Alma-smartphone geactiveerd met WhatsApp en met begeleiding van een medewerker van de dienst patiëntenbegeleiding.

Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden: om overbelasting van onze service (en medewerkers) te voorkomen, mikken we dus in de eerste plaats op zwaar zorgbehoevende patiënten zonder smartphone die in sociaal isolement dreigen af te glijden. Patiënten met een (vermoeden van) besmetting horen hier voor alle duidelijkheid niet bij. Bovendien kunnen die gesprekken enkel binnen een bepaald tijdsslot plaats vinden en dat wordt met het thuisfront afgesproken.

Concreet? Stuur een mailtje naar hallo@azalma.be getiteld ‘Hallo AZ Alma’ met daarin het mailadres en het gsm-nummer waarop je wenst gecontacteerd te worden. Erna volgt een praktisch mailtje met daarin alle afspraken over de geplande oproep met de patiënt die jij heel graag zou spreken. Houd je mailaccount dus in de gaten!

Heel graag tot 'ziens',

Het Hallo-team van AZ Alma

Intussen blijven de richtlijnen in de strijd tegen het nieuwe coronavirus gelden:

  • Was regelmatig je handen met water en zeep.
  • Hoest of nies in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak.
  • Blijf thuis als je zelf ziek bent.
  • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan.
  • Vermijd handen geven.
  • Vermijd nauw contact met mensen die ziek zijn.

Blijf op de hoogte van de actuele en bijna dagelijks wisselende maatregelen: kijk op azalma.be of huisartsenwachtpostmeetjesland.be.

Nieuwsoverzicht