Vlaanderenis werk

Primeur: eerste transgenderoperaties zijn een feit

30 september 2020 / Nieuwsberichten

Op de dienst Plastische heelkunde heeft AZ Alma de voorbije weken transgenderoperaties uitgevoerd en dat is een primeur voor ons ziekenhuis.

Dekerpel sommeling 3

Vanuit de dienst Plastische Heelkunde biedt AZ Alma de mogelijkheid tot de vorming van een mannelijke borstkas - door het verwijderen van de borsten - en van een vrouwelijke borstkas bij patiënten met genderdysforie (het onbehagen dat voorkomt uit het conflict tussen de ervaren genderidentiteit en het lichamelijke geslacht).

Niet zomaar

"Daarnaast kunnen deze patiënten bij ons terecht voor esthetische aangezichtschirurgie om het gezicht er mannelijker of juist vrouwelijker te laten uitzien," verduidelijkt dokter Casper Sommeling (links op de foto).
"Voor alle duidelijkheid: patiënten worden niet zomaar geopereerd. Ze zijn in opvolging bij een psychiater/psycholoog die een bevestigde, aanhoudende genderdysforie heeft vastgesteld. Daarnaast zijn er enkele vereisten: ze moeten meerderjarig zijn, zich volledig bewust zijn van hun keuze en een informed consent ondertekenen. Eventuele bijkomstige ernstige comorbiditeiten - twee of meerdere stoornissen - moeten onder controle zijn (cfr. Standard of Care of WPATH, 7th version)."

Alternatieve route

"Gezien de lange wachtlijsten in andere centra zoeken meer en meer patiënten naar een alternatieve route," vult dokter Wim De Kerpel aan. "Als streekziekenhuis kunnen we hier een belangrijke taak vervullen omdat we sneller kunnen schakelen en vooral omdat we laagdrempelig blijven.
Door deze ingrepen aan te bieden, hopen wij ook deze patiëntengroep te kunnen helpen door hun wachttijd tot de ingreep te reduceren. Het is belangrijk te beseffen dat deze ingrepen voor hen echt een belangrijke stap betekenen en dat het resultaat een beduidende verbetering van de levenskwaliteit inhoudt."

Meer info over onze dienst vind je hier. Zit je met vragen? Klik door naar de vzw Wel jong niet hetero.

Nieuwsoverzicht