Vlaanderenis werk

AZ Alma krijgt award van 'Ziekenhuis van het Jaar' 2021

30 april 2021 / Nieuwsberichten

AZ Alma werd door een vakjury uitgeroepen tot 'Ziekenhuis van het Jaar' 2021 op een verkiezing, georganiseerd door Zorg Magazine. Verpleegkundig en paramedisch directeur Annabell Verhaegen mocht de Award in ontvangst nemen. Ook ons project rond digitalisering van het preoperatief consult gooide hoge ogen.

Zorgmagazine SC 6
POC

Twee jaar geleden kreeg AZ Alma de Award van 'Zorgwerkgever van het Jaar', dit keer ontvingen we die van 'Ziekenhuis van het Jaar'. Volgens de jury wordt die toegekend aan 'een ziekenhuis dat uitblinkt in dienstverlening en verzorging'. Het dossier waarmee AZ Alma de jury overtuigde was lijvig en divers. Het toonde aan dat de speerpunten van het strategisch beleidsplan van het ziekenhuis ook omgezet worden in concrete acties op de werkvloer en ten behoeve van de patiënten.

Dat uit zich onder meer in enkele innovatieve projecten: de gedigitaliseerde vragenlijst van de preoperatieve consultatie (die trouwens ook als dossier voor 'Zorginnovatie van het Jaar' was ingediend en het tot bij de laatste drie genomineerden schopte), de 3D-voedingsprinter van de dieetdienst voor patiënten met slikproblemen, de verschillende innovatieve projecten die i.s.m. de studenten werden uitgewerkt en geïmplementeerd, de diverse informatie apps (gynaecologie, orthopedie, oncologie...), de Mako-robot voor totale knieprotheses, de ontwikkeling van een belevingsbos voor medewerkers en patiënten...

De jury vond ook de verbetertrajecten op basis van de tevredenheidsenquêtes een mooi initiatief en was gewonnen met de Bedside Reporting, waarbij de overdracht tussen opeenvolgende shiften aan het bed van de patiënt gebeurt. Ook de diverse erkenningen en het behalen van (internationale) kwaliteitslabels het voorbije jaar maakten indruk: het Qualicor-accreditatielabel, de Gouden Pinard voor de beste vroedvrouw, de vernieuwde erkenning als Baby Friendly Hospital Initiative en het opnieuw behalen van de Smiley door onze voedingsdienst. En uiteraard de Award van 'Zorgwerkgever van het Jaar'!

Tenslotte waren ook de diverse initiatieven die het wellbeing van artsen, medewerkers én patiënten verbeteren een pluspunt: het project FitHerleven voor de revalidatie van oncopatiënten, de wekelijkse pannenkoekennamiddag op Geriatrie, het kerstconcert van MPEG dat op de patiëntenkamers werd uitgezonden, de rouwbehandeling en de zelfgemaakte kistjes voor overleden foetussen, het live-optreden van The Starlings op iedere afdeling...

"We proberen elke dag onze baseline 'zorg met een hart' waar te maken, dat zit in ons DNA", zegt algemeen directeur Rudy Maertens. "Dat we na 'Zorgwerkgever van het Jaar' in 2019 nu de Award van 'Ziekenhuis van het Jaar' in ontvangst mogen nemen, is geen toeval meer. Het is de bevestiging dat we goed bezig zijn en dat we in een hectische periode als de voorbije vier jaar (met verhuis naar een nieuw ziekenhuis, het werken aan en behalen van het internationale kwaliteitslabel én daar nog eens corona bovenop) toch met zijn allen een topprestatie hebben geleverd. Deze Award is dan ook de verdienste van iedere arts, medewerker en vrijwilliger van ons ziekenhuis!"

AZ Alma was ook genomineerd in de categorie 'Zorginnovatie van het jaar' met de digitalisering van de vragenlijst op het preoperatief consult. Verantwoordelijke Evelien Heyde vertegenwoordigde ons ziekenhuis op de uitreiking, maar miste nipt de Award. Toch zijn we heel trots op dit pilootproject, dat zowel een bonus oplevert voor de patiënt, de medewerkers als de artsen. Het POC-team was in elk geval heel blij met de erkenning en de kader, die door medisch directeur Stefaan Gouwy en verpleegkundig en paramedisch directeur Annabell Verhaegen werd overhandigd.

AZ Alma wenst alle winnaars en genomineerden proficiat en feliciteert Zorg Magazine voor de voortreffelijke organisatie. Tot volgend jaar!

Nieuwsoverzicht