Vlaanderenis werk

Afhaal- en brengmoment was en persoonlijke spullen muzikaal opgeluisterd

21 maart 2020 / COVID-19

Het bezoekverbod aan gehospitaliseerde patiënten is een maatregel die veel mensen hard treft. Daarom neemt AZ Alma tal van initiatieven om dat leed wat te verzachten.

Corona pianoconcertje

Het bezoekverbod aan gehospitaliseerde patiënten is een maatregel die veel mensen hard treft. Daarom neemt AZ Alma tal van initiatieven om dat leed wat te verzachten: er zijn zes dagen op zeven breng- en afhaalmomenten voor was en andere persoonlijke spullen, we zorgen voor videochat-momenten bij patiënten die niet zo goed met een smartphone overweg kunnen en onze zorgverstrekkers proberen het de mensen zo aangenaam mogelijk te maken.

Maar zo'n breng- en afhaalmoment is ook voor de familieleden een lastig momentje, behalve vanmorgen: toen kwam muzikale duizendpoot Geert Faes spontaan een minipiano-concertje ten gehore brengen. Een uur lang werd het Atrium gevuld met mooie muziek en dat zorgde na ieder nummer voor luid applaus bij de wachtenden of bij de medewerkers die toevallig passeerden. Geert nam alle voorzorgsmaatregelen: hij speelde met een mondmasker en met handschoenen maar raakte wel met zijn muziek vele harten!

De verse was en persoonlijke spullen kunnen gebracht worden door familie of een mantelzorger en aan het onthaal afgegeven worden, NIET op de zorgeenheid. Dit kan:

  • van maandag t.e.m. zaterdag van 9 tot 11 uur;
  • op dinsdag, donderdag en zaterdag ook van 18 tot 19 uur.

Een onthaalmedewerker zal de aangebrachte zaken in ontvangst nemen en zal er telefonisch voor zorgen dat de vuile was van de patiënt onmiddellijk naar beneden wordt gebracht en aan familie of mantelzorger wordt overhandigd. Respecteer ook hier de afstand met het personeel achter de onthaalbalie en met de andere familieleden die iets komen brengen/halen. De propere was en ander gerief wordt dan ineens meegenomen naar de patiëntenkamer. Om geen misverstanden te hebben worden de zakken steeds getekend met een patiëntenetiket of een etiket met minimaal naam en geboortedatum. Mogelijks besmette was dient gewassen te worden op minimum 60 graden.

Houd de bekende richtlijnen om besmetting te voorkomen in het achterhoofd:

  • Was regelmatig je handen met water en zeep
  • Hoest of nies in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak
  • Blijf thuis als je zelf ziek bent
  • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan
  • Vermijd handen geven
  • Vermijd nauw contact met mensen die ziek zijn

Blijf op de hoogte van de actuele en bijna dagelijks wisselende maatregelen: kijk op www.azalma.be of www.huisartsenwachtpostmeetjesland.be.

Nieuwsoverzicht