Vlaanderenis werk

692 baby’s zorgen voor recordaantal geboortes in AZ Alma

10 januari 2022 / Nieuwsberichten

Renee 500 1

Het was in 2021 bijzonder druk op de Materniteit en Neonatologie van AZ Alma: maar liefst 692 baby’s zagen er het levenslicht en dat is een absoluut record voor het ziekenhuis. Arts-diensthoofd Michel Bafort wil niet horen van ‘coronababy’s’, hij schrijft de forse groei (+ 102 baby’s of + 17%) toe aan de beleving die door het ganse team voor de jonge ouders en hun pasgeboren spruit wordt gecreëerd: “Wij benaderen hen als cliënten in een Club Med!”

Het was al op 21 september duidelijk dat de geboortes in AZ Alma een ongekende piek zouden hebben: toen reeds werd met Renée Mathijs uit Lembeke de 500ste baby op de wereld gezet (foto) en dat was héél vroeg. Uiteindelijk stopte de teller op 692 baby’s, waarvan acht tweelingen. Arts-diensthoofd dokter Michel Bafort en hoofdvroedkundige Tracy De Weirdt zijn uiteraard heel tevreden met dit resultaat, dat volgens hen verschillende oorzaken heeft.

Zo is de wijze waarop de afdeling geleid wordt, met heel veel inspraak, overlegmomenten en open communicatie alvast een bepalend gegeven. “Die stevige structuur en aanpak zorgen ervoor dat we samen met onze vroedies, onze vroedvrouwen, van de bevalling voor de ouders en de baby een echte belevenis kunnen maken”, zegt dokter Bafort. “De toekomstige ouders zijn geen patiënten zoals elders in het ziekenhuis. Ze zijn niet ziek en er moet niets hersteld worden. Ze komen naar AZ Alma voor een positieve en meestal gelukkige gebeurtenis, namelijk de geboorte van een kind. En in tegenstelling tot vroeger zijn dit bij ons echt unieke gebeurtenissen. Wij ontvangen de ouders als in een viersterrenhotel, we willen dat de opvang en de beleving van één van de mooiste momenten in hun leven uniek zijn. We zijn niet ruim bestaft, maar toch slagen we erin om toekomstige ouders te benaderen als cliënten in een Club Med (lacht). De beleving moet een positieve indruk nalaten, onze artsen en medewerkers kunnen dit enkel bereiken wanneer ze zich in de plaats stellen van onze patiënten. Die aanpak loont en weerspiegelt zich in de fantastische cijfers van 2021.”

Ook de uitbreiding van het team gynaecologen met twee jonge dokters (Heleen Demaegd en Elisa De Bel) en van de werkregio zorgden voor een positieve invloed op het geboortecijfer. In 2019 waren er 580 geboortes, vorig jaar 590 en nu dus ineens 692. Daarbij zaten enkele opmerkelijke voornamen als Tito, Damaris en Ramadan. Ons team van gynaecologen bestaat uit arts-diensthoofd dokter Michel Bafort, dokter Karl Brack, dokter Christine Colmant, dokter Elisa De Bel, dokter Heleen Demaegd en dokter Fleur De Metsenaere. De kinderartsen die mee over het welzijn van de baby's waken zijn arts-diensthoofd Katrien Vanneste, dokter Alexandra De Rooster, dokter Jo Keepers, dokter Julie Ossieur en dokter Evelyn Van Hoorebeke.

Nieuwsoverzicht