Vlaanderenis werk

Coronavirus/COVID-19: info en maatregelen

Beste websitebezoeker,

Alle meest recente info over BEZOEK en BEGELEIDING BIJ CONSULTATIES vindt u hier.
Zorgprofessionals kunnen voor informatie terecht op een aparte pagina over de geldende coronarichtlijnen.

Vanaf maandag 30 januari is het testcentrum gesloten.

Meest recente berichten:

30.05.2022 | Vanaf woensdag: restaurant terug open, bezoek weer normaal
21.05.2022 | AZ Alma biedt voortaan COVID-testen aan


AZAMD2017070

MAANDAG 30 MEI 2022

Sinds woensdag 1 juni: restaurant terug open en 'gewone' bezoekregeling

AZ Alma wil, na nauw overleg met het Comité Ziekenhuishygiëne, een fikse stap richting een weer normale werking te zetten. Zo baten we het restaurant sinds woensdag 1 juni 2022 uit volgens de normale bezetting. Patiënten van de polikliniek en bezoekers zijn doorlopend welkom (en niet enkel van 14 tot 17 uur) en kunnen desgewenst een middagmaal nuttigen. Rondwandelen in het restaurant doe je met een mondmasker.

Ook de bezoekregeling is genormaliseerd: sinds woensdag 1 juni is er vrij bezoek voor onze patiënten en gelden de bezoekuren zoals voorheen: van 14 tot 20 uur. We vragen wel om op een redelijke manier om te gaan met simultaan bezoek en om op de patiëntenkamer een mondmasker te dragen. Enkel voor bezoek aan COVID-19-patiënten (jawel, die zijn er nog altijd) geldt een bezoekbeperking: 1 persoon per dag, al hoeft dit geen vaste bezoeker meer te zijn. Deze beslissing vervangt alle vorige i.v.m. bezoekregeling.


Verwerking van de stalen

WOENSDAG 11 MEI 2022

AZ Alma biedt voortaan COVID-testen aan

Vanaf nu kan de Meetjeslandse bevolking terecht in AZ Alma om een PCR test te laten uitvoeren. Het Klinisch Laboratorium biedt deze mogelijkheid aan.
Alle info vind je hier.

Eerder in het nieuws:

"Sinds zondag 1 mei kan men niet langer in het 'Zorgmeldpunt Meetjesland' terecht voor een COVID-19-PCR-test op afspraak. Ook symptomatische patiënten die zich aanmelden in het kader van een raadpleging tijdens de wachtdienst, zullen vanaf 1 mei niet langer voorafgaand aan hun consultatie getest worden door een staalafnemer. Concreet betekent dit dat er een laatste keer op afspraak zal kunnen getest worden in het afnamecentrum binnen de wachtpost op zaterdag 30 april aanstaande. We blijven echter gescheiden stromen voorzien die zullen gerealiseerd worden door een beperkte bevraging door de onthaalmedewerker (informed consent is van toepassing).

Huisartsen kunnen tijdens de wachtdienst (zowel zittende als rijdende artsen) nog steeds PCR-testen afnemen wanneer zij dit klinisch nodig achten. Het spreekt voor zich dat we de lokale nood aan testcapaciteit zullen blijven opvolgen.

Met de sluiting van het testcentrum in de wachtpost, kijken we uit naar een periode van verdere normalisering, waarbij we ons opnieuw kunnen focussen op onze core business. Onze rol in de aanpak van de COVID-19-pandemie bood heel wat leeropportuniteiten en zorgde voor het ontstaan van nauwe(re) samenwerkingen met diverse partners. We kunnen dus tevreden terugkijken op deze bewogen periode, maar zijn tevens opgelucht opnieuw een hoofdstuk te kunnen afsluiten. We wensen onze partners dan ook uitdrukkelijk te bedanken voor de voorbije samenwerkingen en kijken uit naar de verderzetting ervan waar mogelijk," meldt de Huisartsenwachtpost.Troostplek 6

DONDERDAG 11 MAART 2021

Troostplek als rustpunt vlakbij AZ Alma

In het Raverschootbos, palend aan het domein van AZ Alma, werd door Ferm Eeklo (i.s.m. de stad Eeklo, de Landelijke Gilde en het College ten Doorn Sint-Jozef en Sint-Janneke) een Troostplek ingericht. Een houten constructie, een zitbankje, een veld vol bloemen,... te midden in het Raverschootbos: dit moet een rustpunt worden voor mensen die na het voorbije hectische coronajaar even willen mijmeren en stilstaan bij wat het coronavirus in ons leven heeft losgemaakt. Of die in gedachten even willen verpozen bij familie, buren, vrienden,... die het slachtoffer werden van het verschrikkelijke virus maar van wie op geen normale manier afscheid kon worden genomen.

Iedereen is er welkom. De Troostplek ligt aan het Raverschootpad, de verbinding tussen de Blakstraat (rechtover de Abdijstraat) en de Schependreef. Met deze troostplek wil Ferm iedereen verbinden en een hart onder de riem steken.
20210204 083343

DONDERDAG 4 FEBRUARI 2021

V-day in AZ Alma: eerste honderd artsen en medewerkers gevaccineerd

Deze ochtend werd, met een week vertraging, een eerste reeks Moderna-vaccins toegediend aan 100 artsen en medewerkers van AZ Alma. Vermits de vaccins maar met mondjesmaat en in zeer kleine hoeveelheden lijken te arriveren, stelde AZ Alma een vaccinatietrap op. Daarbij werden de zorgverstrekkers in de frontlinie, namelijk Spoedgevallen en Intensieve Zorg, als eerste gevaccineerd. Wanneer de rest van de ongeveer 1.550 ‘Almatiërs’ hun eerste prik zullen ontvangen, is afhankelijk van de levering van de vaccins.

De vaccinatie gebeurt in AZ Alma in de foyer, waar een mini-vaccinatiecentrum werd opgebouwd. De te vaccineren artsen en medewerkers moeten zich eerst registreren, krijgen nadien in één van de vier vaccinatieruimtes hun spuitje toegediend en kunnen dan een kwartiertje wachten in het auditorium. De eerste die gevaccineerd werden waren Belinda Lamyns en Sonja Trenson, twee verpleegkundigen van het mobiele équipe en de vaccineerders met dienst. Nadien kwamen de artsen en medewerkers die op Spoedgevallen en Intensieve Zorg aan de slag zijn. Op de foto krijgt dokter Kristof Segher, medisch diensthoofd van onze Spoedgevallendienst, zijn eerste prik.

“4 februari 2021 zal geboekstaafd blijven als de V-Day van AZ Alma, de dag waarop de eerste vaccins tegen het coronavirus werden toegediend”, zeggen algemeen directeur Rudy Maertens en medisch directeur Stefaan Gouwy. “Deze V-Day wordt onze start op weg naar perspectief, naar een normaler leven. We willen iedereen in ons ziekenhuis nogmaals hartelijk bedanken voor wat het voorbije jaar werd gepresteerd, niet alleen voor onze patiënten en hun familie, maar ook voor elkaar. Het komt allemaal goed, samen kunnen we dit aan!”


Vaccinatie burgemeesters LV JDP RM

WOENSDAG 27 JANUARI 2021

Vaccinatiecentrum in Sanapolis is startklaar!

Het vaccinatiecentrum in Sanapolis, onze vroegere ziekenhuiscampus en huidige polikliniek in Sijsele, is startklaar en wacht op vaccins. Hier zullen ongeveer 50.000 inwoners uit Damme, Eeklo, Maldegem en Sint-Laureins hun vaccinatieprik komen halen.

Dat dit centrum zo snel werd gerealiseerd, komt door een aardig staaltje teamwork tussen de vier gemeentebesturen, de eerstelijnszone, AZ Alma en Sanapolis. Op de foto de burgemeesters Franki Van De Moere (Sint-Laureins), Joachim Coens (Damme), Luc Vandevelde (Eeklo) en Bart Van Hulle (Maldegem), Sanapolis-CEO Luc Verhulst, ELZ-coördinator Joachim De Paepe en AZ Alma-CEO Rudy Maertens. Laat die vaccins maar snel komen!

In Sanapolis worden de bezoekersstromen voor het vaccinatiecentrum (naar links) en onze polikliniek (naar rechts) mooi gescheiden en heel duidelijk aangeduid. In de polikliniek kan u bij uw vertrouwde arts terecht bij cardiologie, heelkunde, endocrinologie, reumatologie, gynaecologie, neurologie, neus-keel-oor, orthopedie, pneumologie en urologie.Gebouw 2

VRIJDAG 22 JANUARI 2021

Onze polikliniek in Sijsele krijgt vaccinatiecentrum als buur

U las het ongetwijfeld al in de krant: in onze voormalige campus sijsele wordt een vaccinatiecentrum ingericht. Daar worden de inwoners van Damme, Maldegem, Eeklo en Sint-Laureins de komende weken en maanden verwacht om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. In totaal worden er maximaal 50.000 personen verwacht, die elk tweemaal zullen langskomen!

Voor de polikliniek van AZ Alma, die nog altijd heel actief is in het vroegere ziekenhuisgebouw in Sijsele, wordt het vaccinatiecentrum dus meteen een drukbezochte buur. In onze polikliniek kan u nog steeds bij een dertigtal arts-specialisten terecht voor een consultatie. Ook tijdens de vaccinatieperiode blijft onze polikliniek er op volle toeren draaien en blijven patiënten welkom. Er zal een duidelijke bewegwijzering aangebracht worden, zodat patiënten op weg naar de polikliniek via de vertrouwde weg naar hun dokter zullen kunnen komen. In de polikliniek kan u terecht bij cardiologie, heelkunde, endocrinologie, reumatologie, gynaecologie, neurologie, neus-keel-oor, orthopedie, pneumologie en urologie.

In het vaccinatiecentrum worden de vaccinatiestraten in het voormalige restaurant en in de vroegere oefenzaal van Mensana uitgebouwd.

Het is dus duidelijk dat de komst van het vaccinatiecentrum absoluut geen invloed zal hebben op de dienstverlening en de bereikbaarheid van onze polikliniek en onze daar consultatie houdende artsen.

20201202 140123
20201202 142225
20201202 150937

WOENSDAG 2 DECEMBER 2020

350 kinderen van dokters en medewerkers ontmoeten Sinterklaas coronavrij

Een klassiek Sinterklaasfeest met honderden kinderen en (groot)ouders in één zaal was dit jaar niet mogelijk. Maar AZ Alma wilde in dit barre jaar toch een lichtpuntje aanbieden aan de 350 kinderen van artsen en medewerkers die uitkeken naar het bezoek van de Sint. Veel kans om de Goedheilig Man en zijn Pieten tegen te komen, is er dit jaar niet. Maar AZ Alma wilde dit vreugdemomentje toch behouden en dokterde een spectaculaire maar coronavrije manier uit: een drive-in Sinterklaas!

De Sint vatte post aan een tentje vlakbij de personeelsparking. Mama of papa kon met het kindje de parkeergarage inrijden, onderweg toonde een COVID-Piet hoe het veilig moest, terwijl andere Pieten pakjes snoepgoed en een chocolademelkje in bric uitdeelden. Stapvoets kon men dan naar de uitgang van de garage rijden en daar zat de Sint op zijn troon te wachten, omringd door ijverige maar heel enthousiaste Pieten. Dankzij ziekenhuis Radio Zonnestraal weerklonken Sintliedjes uit de boxen.

Terwijl ze met mama of papa stonden aan te schuiven, keken ze reikhalzend uit naar een praatje met de Sint. Sommige kids waren heel enthousiast en vrank, anderen doken weg en kreeg Piet pas na lang aandringen aan de praat. Hier en daar vloeide een traantje, maar er waren ook kinderen die spontaan in zingen uitbarstten of die een Pietenpet hadden gemaakt. Heel wat kinderen overhandigden ook een tekening aan de Sint. Nadien kregen ze een op voorhand in het grote magazijn van de Sint bestelde geschenkje aangereikt. Want, hoe kan het ook anders, in AZ Alma zijn er alleen maar brave kindjes...

Tot volgend jaar Sinterklaas, we zijn blij dat we u toch nog eens live hebben gezien!
Mtc instagram speculoos
QR getuigenissen
Facebook 940x780

MAANDAG 23 NOVEMBER 2020

Steun de strijd tegen corona, hang een affiche voor het raam!

Deze week wordt in 94.000 brievenbussen in het Meetjesland een flyer gedropt met een herhaling van de coronarichtlijnen en met de oproep om zorg voor mekaar te dragen in deze moeilijke periode. Deze flyer gaat uit van de werkgroep COVID-19 Meetjesland, waarin naast de Eerste Lijns Zone ook gemeentebesturen, het ziekenhuis, huisartsenwachtpost, huisartsen, thuisverpleegkundigen, woonzorgcentra, scholen, CLB's... vertegenwoordigd zijn.

Deze flyer volgt op de open brief die vanuit dezelfde hoek twee weken geleden werd verspreid. De achterzijde van de informatiefolder is een affiche, waarvan we hopen dat die massaal aan het raam wordt uitgehangen als steun voor iedereen die strijdt tegen corona. Er zijn vier varianten van de affiche, telkens gelieerd aan een Meetjeslands streekproduct: de koekjes, de salami, het bier en de cuberdons.

Ook vier Bekende Meetjeslanders zetten hun schouders onder de actie en spraken een bemoedigend filmpje in: voetballer Nikola Storm, het muzikale duo The Starlings (Tom en Kato), komiek Joost Van Hyfte en zangeres Wendy Van Wanten. De filmpjes kan u zien via de QR-code hierboven.

Bedankt om deze actie te ondersteunen! #houeenMEETJEafstand maar laat niet los!

Oudere nieuwsberichten over COVID-19 kan u terugvinden in het nieuwsarchief.

Auteur: dienst PR en communicatie

Laatste wijziging: 24.01.2023